Dlaczego „Czarnuszka Egipska” leczy wszystko oprócz śmierci…..J

roslina_czarnuszka.jpg

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) należy do rodziny jaskrowatych. Zwana jest również czarnuszką ogrodową, kolendrą siewną, czarnuszką egipską, czarnuchą, kąkolnicą, panną w zieleni. Jest jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.

Zawierają one saponiny (malantynę działającą przeciwbólowo, hederokozyd C) olejki eteryczne zawierające m.in. tymochinon oraz nigellon, gorycz nigellinę i garbniki oraz witaminy: E, biotynę, β-karoten. Nigellon działa przeciwskurczowo, zaś tymochinon przeciwbakteryjnie. Charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu linolowego i γ-linolenowego. Jako środek leczniczy nasiona czarnuszki są używane od czasów starożytnych. W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.

Działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wymaga wydzielanie mleka (laktację) u karmiących mam.
Obecnie preparaty czarnuszki są dostępne zwykle w postaci kapsułek z olejem (otrzymywanym z zimnego tłoczenia nasion).
Olej z czarnuszki o wysokiej jakości jest trudny do pozyskania. Łatwo ulega utlenieniu, jak również łatwo ulega zanieczyszczeniu. Nasiona powinny być zbierane rano, jeszcze przed wschodem słońca, w celu uniknięcia wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy.
Najlepszy olej uzyskuje się z pierwszego, delikatnego tłoczenia prowadzonego na zimno, mechanicznie (ta zasada dotyczy również olejów spożywczych) po uprzednim zmieleniu nasion. Taki olej odznacza się wówczas niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zazwyczaj ponad 80%. I taki produkt jest najdroższy, bo najlepszy jakościowo.
Następne tłoczenia tzw. wytłoczków (łącznie zwykle do 4 razy) odbywają się z wykorzystaniem podgrzewania, a produkty poddaje się obróbce chemicznej (dodaje się m.in. konserwanty chemiczne, ponieważ produkt nie zawiera już własnych, naturalnych konserwantów). Zwracaj więc uwagę przy zakupie suplementów z czarnuszki na zawartość składników i dokładnie „egzaminuj” sprzedającego.

    Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:
  • układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
  • układ krążenia krwi i limfy,
  • układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
  • układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
  • układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz)
  • narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
  • układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).
    • Z powyższych względów czarnuszka (olej z czarnuszki) powinna być stosowana w następujących schorzeniach:
  • alergie i astma,
  • bóle głowy (zwłaszcza na tle niedomagań układu pokarmowego),
  • bóle stawów,
  • bóle żołądka,
  • bóle zębów,
  • grzybice,
  • łuszczyca (psoriasis),
  • neurodermitis (atopowe zapalenie skóry, liszaj przewlekły),
  • trądzik (również zewnętrznie),
  • infekcje przewodu pokarmowego,
  • ogólna podatność na infekcje,
  • stany zapalne
  • odrobaczanie,
  • niszczenie pleśni wewnętrznych – zwłaszcza z rodzaju Aspergillus,
  • osłabienie popędu płciowego,
  • osłabienie organizmu (z różnych przyczyn),
  • wzmacnianie funkcji wątroby,
  • rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym i złogów w przewodach moczowych i żółciowych,
  • jako ochrona przed poparzeniami słonecznymi (profilaktycznie) przyśpieszenie gojenia się ran i wygładzanie skóry, jako kosmetyk wewnętrzny zapewnia piękny kolor skóry.
  • Warto zwrócić uwagę na niektóre aspekty działania czarnuszki. Problemem dzisiaj są alergie. Nie leczona właściwie alergia przeradza się zwykle w astmę (znacznie więcej informacji na ten temat znajdziesz w opracowaniu „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu”). Praprzyczyn alergii jak i astmy należy szukać przede wszystkim w osłabieniu odporności organizmu. Przecież tzw. alergeny atakują każdego z nas codziennie. A jednak nie każdy zostaje alergikiem. Astma, czyli dychawica oskrzelowa, jest spowodowana zwężeniem oskrzelików wskutek skurczu ich mięśni gładkich, obrzęku i nadmiernego wydzielania śluzu. Długotrwała choroba prowadzi do rozedmy płuc i niewydolności krążenia. Podstawą leczenia akademickiego jest podawanie środków rozszerzających oskrzela, tlenu, glikokortykoidów (sterydowych hormonów kory nadnerczy).
    W przypadku astmy zbawienne jest więc wydzielnicze i rozszerzające działanie czarnuszki. Jej składniki mają zasadniczy wpływ na przyczyny choroby poprzez regulację procesów zachodzących w układzie immunologicznym.

    Również w przypadku alergii, swoistego prekursora astmy, jest istotne przyjmowanie czarnuszki jeszcze przed rozpoczęciem kwitnienia i pylenia traw, kwiatów, drzew. Chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego i jego harmonizację, aby uniknąć m.in. jego nadmiernych reakcji immunologicznych (prowadzących do autodestrukcji) na obecność w organizmie obcych cząstek białkowych. Na zakończenie należy przypomnieć podstawową zasadę działania wszelkich środków terapeutycznych, tj. potrzebę ich synergetycznego działania. W związku z tym wskazane jest, aby suplementy zawierające olej z czarnuszki miały w swoim składzie dodatkowo naturalne witaminy: biotynę, witaminę E i β-karoten.

    Redakcja Antylicho

    Tutaj możesz mieć swoją reklamę
    firmy, produktów, usług. Dział reklamy